Volgens Otmar Issing, voormalig ECB-directeur en hoofdeconoom van de centrale bank, is de onomkeerbaarheid van de euro een illusie. Analist Arne Petimezas van beursmakelaar AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.
1. Kent u die mop van de euro die “onomkeerbaar” is? Nou, volgens één van de founding fathers van de euro is de monetaire unie helemaal niet onomkeerbaar. Otmar Issing, voormalig ECB-directeur en hoofdeconoom van de centrale bank, zei woensdag dat de onomkeerbaarheid een “illusie” is, zo meldt Bloomberg.
“Ik heb er best wel vertrouwen in dat als de bevolking in andere Europese landen de problemen en chaos zien waar Griekenland een tijd lang mee zal kampen, ze alles op alles zullen zetten om een dergelijke situatie te voorkomen”, aldus Issing.
Volgens hem kan Griekenland niet in de euro blijven als het land zijn schuldverplichtingen niet nakomt. Issing is namelijk bang dat wanneer Griekenland wegkomt met schuldkwijtschelding, de Spaanse protestpartij Podemos de wind in de zeilen krijgt.
2. De ECB heeft zich in kunnen houden en op woensdagavond besloten de ELA-noodleningen aan Griekse vooralsnog niet stop te zetten in de aanloop naar het referendum op zondag. Daarnaast heeft de eurogroep het laatste bailout-voorstel van de Griekse regering afgewezen en in de prullenbak gegooid, ondanks dat Europese Commissie voorzitter Juncker volgens nieuwssite Politico heeft gezegd dat de voorstellen van Griekenland en de eurozone nog maar 60 miljoen euro uit elkaar liggen. Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem herinnerde de Griekse regering eraan dat zij op 20 februari heeft beloofd al zijn schuldverplichtingen na te komen.
3. En de Griekse staatsschuld van 180 procent van het bbp (3 keer de Europese limiet) is waar het nu nog om draait. Daar heeft het eigenlijk altijd om heeft gedraaid. En daar zal het de rest van het decennium om draaien als er geen kwijtschelding komt.
De Griekse minister van Financiën Varoufakis zei donderdagochtend tegen Bloomberg TV dat de regering geen bailout zal tekenen zonder schuldenverlichting. En de schuldenverlichting waar de regering op uit is, is hoogstwaarschijnlijk meer dan alleen lagere rentes en langere looptijden. Eurozone-lidstaten zullen daadwerkelijk een deel van het bedrag dat zij hebben uitgeleend aan Griekenland, kwijt moeten schelden. Premier Tsipras heeft zich de afgelopen tijd op de vlakte gehouden over schuldsanering, en de vraag is of hij deze kaart nog gaat spelen voor het referendum.
4. Volgens de laatste opiniepeiling kan Tsipras het referendum over het bailout-voorstel van de eurozone weleens gaan verliezen. Uit de opiniepeiling van GPO voor Euro2day blijkt dat 47,1 procent zeker ja zegt tegen het bailout-voorstel dat niet eens meer op tafel ligt. 43,2 procent zal zeker nee stemmen, terwijl de rest het nog niet weet. De foutmarge bedraagt 3,1 procent wat betekent dat het een nek-aan-nek-race is tussen ja en nee.
Een peiling eerder deze week liet nog een meerderheid voor nee zien. Dat wijst er op dat de wurggreep van de kapitaalrestricties op de Griekse economie de Grieken in de armen van de crediteuren drijven. Uit de peiling van GPO blijkt verder dat 74 procent van de Grieken “tegen elke prijs” in de eurozone willen blijven.
5. Volgens Shell-topman Ben van Beurden heeft oliekartel OPEC onder leiding van primus inter pares Saoedi-Arabië de Amerikaanse schalie-olie producenten een lesje geleerd. Van Beurden zei tegen de Financial Times dat doordat OPEC de olieproductie niet heeft verlaagd als reactie op de crash in de olieprijs, Amerikaanse producenten op pijnlijke wijze hebben moeten ervaren "dat er nog steeds risico in de sector is".
Volgens Van Beurden staat voor lange tijd in het geheugen gegrift van de producenten en hun financiers in de kapitaalmarkt dat Saoedi-Arabië niet bereid zal zijn de oliekraan dicht te draaien om prijzen te steunen. De topman zei verder dat als olieprijzen rond de 50 à 60 dollar per vat blijven, investeringen op een laag pitje blijven.
6. Centrale bankiers zijn zich steeds meer in bochten aan het wringen om de economie aan de praat te houden. Zo komt er in Zweden nog meer gratis geld. De Zweedse Riksbank heeft namelijk onverwacht de rente verlaagd van -0,25 naar -0,35 procent. Daarnaast gaat de Riksbank voor nog eens 45 miljard Zweedse kroon aan staatsobligaties te kopen. Bovendien dreigde de Riksbank dat het op elk moment het monetaire beleid nog verder kan verruimen.
De centrale bank verlaagde marginaal de groei- en inflatievoorspellingen, maar de daadwerkelijke aanleiding voor het ingrijpen lijkt onzekerheid over Griekenland te zijn. De crisis in de eurozone leidt namelijk tot opwaartse druk op de Zweedse kroon.
7. Daarnaast heeft de ECB zijn koopbriefje met Europese obligaties voor het aankoopprogramma van 1,1 biljoen euro verder uitgebreid. De ECB voegde 13 namen toe aan de lijst, waaronder de obligaties van het Italiaanse nutsbedrijf Enel, de Sloveense tolwegmaatschappij DARS en de Franse spoorwegen SNCF.
Opvallend is dat in de namen die de ECB donderdag heeft toegevoegd ook bedrijven zitten die niet volledig in staatshanden zijn. Zo heeft de Italiaanse staat een belang van slechts 25,5 procent in Enel. Dat wijst er op dat de ECB ook wel eens ‘echte’ bedrijfsobligaties kan gaan kopen van kredietwaardige bedrijven die niets met nutsfuncties of de staat te maken hebben. Denk aan namen als Schneider, BASF of Unilever.
En waarom komt de ECB nu met deze aankondiging? De risico-opslag op bedrijfsobligaties is de afgelopen maanden gestegen vanwege de renteschok in de kapitaalmarkt en de onzekerheid over Griekenland, waardoor de uitgifte van nieuwe bedrijfsobligaties is opgedroogd. Daarnaast signaleert de ECB dat het klaar staat om massale steunaankopen van obligaties te doen mocht Griekenland uit de euro gaan.
8. Europese beurzen kleuren donderdagochtend licht rood, maar dat heeft ditmaal niets met Griekenland te maken. Beleggers hebben het vizier gericht op de Amerikaanse banencijfers over juni die om 14.30 uur bekend worden gemaakt. Beleggers rekenen op een solide banengroei van 230.000 en een daling van de werkloosheid naar 5,4 procent van 5,5 procent in juli. Dat zou de Federal Reserve weer een stapje dichter bij een renteverhoging brengen.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl